Минералите - значението им за човешкия организъм

Категория:  ЗДРАВЕ
Минералите - значението им за човешкия организъм

Минералите, които участват в процесите в човешкия организъм се делят на две основни групи - макро- и микроелементи.

Макроелементи - съдържат се в сравнително голямо количество в човешкото тяло. Към тази група спадат: калций(Ca), натрий (Na), фосфор (P), калий (K), магнезий (Mg) и хлор (Cl). Те са незаменими - важни са за функционирането на много от процесите в тялото ни. Дефицитът на минералите се отразява негативно на здравето. Микроелементи - съдържат се в организма в хилядни части от процента. Към тази група спадат: желязо (Fe), мед (Cu), цинк (Zn), молибден (Mo), манган (Mn), селен (Se), хром (Cr), флуор (F), йод (I). Те също са нужни за нормалната жизнена дейност. Влизат в състава на ензими, витамини и хормони. Влияят на растежа, размножаването, кръвообразуването и др. Недостигът или излишъкът им води ди нарушения в обмяната на веществата. I Витамини и минерали Калцият е изключително важен елемент за силни и здрави кости и зъби. Този минерал участва и в процесите на кръвообращението и обмяната на веществата. Повишава устойчивостта на организма към инфекции и микроби, успокоява нервната система и оказва противовъзпалително действие. За да усвоява добре калция човешкият организъм се нуждае от оптимални дози Витамин D3 и магнезий. Сигнал за дефицит на калций може да бъде едно или всички от следните състояния: чупливост на ноктите, преумора, чести мускулни крампи, намалена костна плътност. Магнезият е следващият макроелемент, от който човешкото тяло има най-голяма ежедневна нужда. Магнезият е изключително важен минерал за правилното функциониране на редица органи и системи в човешкия организъм. Поддържа здрава имунна, ендокринна, нервна, сърдечно-съдова системи, стабилен сърдечен ритъм, нормална мускул - на функция и здрави кости. Магнезият участва в огромно количество процеси - хормонални, ензимни, обменни и др. Най-важната му роля се реализира в нервната и мускулна регулация. Регулира баланса на калия и калция в клетките, особено в сърцето и стените на съдовете. Заздравява стените на съдовете и препятства отлагането на лош холестерол, има важна роля в трансформирането на кръвната захар в енергия. Магнезият е жизненоважен катализатор на активността на ензимите, участващи в производството на енергия. При недостиг на магнезий, в клетките постъпват натрий и калций в по-големи количества и организмът е измъчван от спазми. Както магнезият, така и калият подпомагат лекото алкализиране на организма. Магнезият може да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на артериите и вените с тромби, както и от животозастрашаваща аритмия.

Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм. Симптомите, характеризиращи магнезиевия дефицит са: болезнени крампи на прасеца, които най-често се появяват през нощта, разтяжение на мускулатурата в областта на врата и раменните мускули, което най-често се наблюдава при стрес и нервно напрежение, трепването на клепачите, изтръпването на пръстите и др.

 Калцият и магнезият (като макроелементи) подпомагат: оформянето на неорганичната субстанция на костите и зъбите, заздравяването на венците, нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, храносмилателната и имунната системи. Те имат силно влияние и при синтеза на множество хормони и ензимни системи, регулирането на кръвното налягане и пулса, предаването на нервните импулси, дейността на щитовидната и задщитовидната жлези, регулирането на костната плътност, функционирането на нервната система. Калцият подпомага контракциите на мускулите, а магнезият – тяхното разпускане. Те са макроелементи, от които човек има непрекъсната нужда – дневните дози за поддържа - не на добро здраве са най-големи при тях. В човешкото тяло се намират основно в костите и зъбите – 99% от калция и значителна част от магнезия. Останалата част са в мускулите и кръвта

Фосфорът е необходим за правилното функциониране на мозъка, бъбреците и съкращаването на сърдечния мускул.Важен е за клетъчния растеж, образуването и поддържането на здравето на костите и зъбите, превръщането на хранителните вещества в енергия и пълноценното усвояване на витамините. Важно е да се съблюдава равновесие между нивата на фосфора , калция и магнезия.

Калият е важен макроелемент за нормалното функциониране на всички меки тъкани - съдове, капиляри, мускули (особено сърдечния), също така клетките на мозъка, черния дроб, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция. Главната роля на калия се състои в поддържане на нормалното функциониране на клетъчните стени, а втората му такава е в поддържане на концентрацията и физиологичните функции на магнезия - най-важният макроелемент за сърцето и сърдечно-съдовата система. В организма калият подпомага доставката на кислород до мозъка и способства за ясен и бистър ум. Заедно с натрия регулират водния баланс и нормализират сърдечния ритъм. Както калият, така и магнезият подпомагат лекото алкализиране на организма.

Натрият е необходим за поддържане на баланса между киселинността и количеството вода в кръвта, за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нервните влакна и мускулите. Почти всяка храна съдържа натрий. Дефицит се среща при заболявания, свързани с обезводняване и/или прием на диуретици. Прекомерната консумация на натриев хлорид (обикновена готварска сол) води до нарушаване на калиево-натриевия баланс и до здравословни проблеми.

Хлорът е необходим за успешното превръщане на хранителните вещества в енергия. Подпомага киселинно-алкалния баланс в кръвта и течната среда на тялото. Нивото на хлора се контролира от бъбреците.

Медта като микроелемент съдейства за образуването на хемоглобина, червените кръвни клетки костната тъкан. Поддържа необходимото равновесие на цинк и Витамин С при образуването на белтъка еластин, който придава еластичност на кожата. Медта участва и в производството на енергия, оцветяването на кожата и на косата, заздравяването на рани и в придаване на вкусова сетивност. Необходима е също за поддържане на здравето на ставите и нервните клетки.

Витамини и минерали

Селенът е изключително ценен микроелемент, с важно значение за синтеза на тиреоидните хормони на щитовидната жлеза, регулиращи метаболизма. Мощен антиоксидант, от който зависи нормалното функциониране на половата и имунната системи, сърцето, белите дробове, панкреаса, черния дроб, жлъчката, дебелото черво и простатата. Той е важен компонент от много ензимни системи и играе съществена роля в редица метаболитни процеси. Селенът забавя стареенето като защитава от увреждане ДНК молекулите. Той се свързва с тежки метали като живак, арсен, олово, кадмий и по този начин понижава тяхната биоактивност и намалява токсичното им действие. Селенът подобрява мозъчната функция, запазва живота на мозъчните клетки, намалява риска от депресии, състояния на тревожност и умствени разстройства Подпомага детоксикацията  на организма и предпазва от образуването на ракови клетки. Подпомага сперматогенезата, поддържа здрава кожа, коса, очи.

Цинкът е мощен антиоксидант. Подпомага нормалното функциониране на имунната система, заздравяването на рани, профилактиката на акнето и регулирането на дейността на мастните жлези. Подпомага също и синтеза на протеини и образуването на колаген, защитата на черния дроб и храносмилателния тракт, функционирането на простатната жлеза и растежа на репродуктивните органи. Цинкът е съставна част на инсулина и на голям брой жизненоважни ензими.

Молибденът е необходим в минимални количества, но незаменим за азотния метаболизъм. Съдейства за нормалното функциониране на нервните клетки и подпомага растежа на костите и укрепва зъбите.

Манганът е необходим в минимални количества за поддържане на метаболизма на белтъците и мазнините, за нормалното функциониране на имунната и нервната системи, както и за регулацията на кръвната глюкоза.  Участва в образуването на хрущялна тъкан и синовиална течност в ставите.

Микроелементът хром подпомага транспортирането на глюкозата (кръвната захар) през мембраните на клетките и вътре в клетките, където тя може да бъде изгорена и превърната в енергия. Хора, които не получават достатъчно хром, могат да развият “нетърпимост към глюкозата”. Хромът също така подпомага повишаването на липопротеините с висока плътност – добрия холестерол, който помага за изхвърлянето от тялото на липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол. Помага за поддържането на кръвната захар. Комбинацията с цинк подпомага клетките при усвояването на глюкозата.

Йодът е нужен за метаболизма на излишните мазнини. Макар и в минимални количества, той е важен фактор за поддържане на нормалното състояние на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод може да подтисне производството на тироиден хормон, което е свързано с множество здравословни проблеми.

Отбелязвания: 

Коментари

ЗДРАВЕ

Прегледай нашите блог статии на тема здраве

Минералите - значението им за човешкия организъм

Минералите - значението им за човешкия организъм

В тази статия Ви даваме информация за най-важните витамини и минерали и как тяхната липса води до различни проблеми в човешкият организъм . В тази статия Ви даваме информация за най-важните витамини и минерали и как тяхната липса води до различни проблеми в човешкият организъм . 2017-12-22T03:05:00-05:00 Минералите - значението им за човешкия организъм

Минералите, които участват в процесите в човешкия организъм се делят на две основни групи - макро- и микроелементи.

Макроелементи - съдържат се в сравнително голямо количество в човешкото тяло. Към тази група спадат: калций(Ca), натрий (Na), фосфор (P), калий (K), магнезий (Mg) и хлор (Cl). Те са незаменими - важни са за функционирането на много от процесите в тялото ни. Дефицитът на минералите се отразява негативно на здравето. Микроелементи - съдържат се в организма в хилядни части от процента. Към тази група спадат: желязо (Fe), мед (Cu), цинк (Zn), молибден (Mo), манган (Mn), селен (Se), хром (Cr), флуор (F), йод (I). Те също са нужни за нормалната жизнена дейност. Влизат в състава на ензими, витамини и хормони. Влияят на растежа, размножаването, кръвообразуването и др. Недостигът или излишъкът им води ди нарушения в обмяната на веществата. I Витамини и минерали Калцият е изключително важен елемент за силни и здрави кости и зъби. Този минерал участва и в процесите на кръвообращението и обмяната на веществата. Повишава устойчивостта на организма към инфекции и микроби, успокоява нервната система и оказва противовъзпалително действие. За да усвоява добре калция човешкият организъм се нуждае от оптимални дози Витамин D3 и магнезий. Сигнал за дефицит на калций може да бъде едно или всички от следните състояния: чупливост на ноктите, преумора, чести мускулни крампи, намалена костна плътност. Магнезият е следващият макроелемент, от който човешкото тяло има най-голяма ежедневна нужда. Магнезият е изключително важен минерал за правилното функциониране на редица органи и системи в човешкия организъм. Поддържа здрава имунна, ендокринна, нервна, сърдечно-съдова системи, стабилен сърдечен ритъм, нормална мускул - на функция и здрави кости. Магнезият участва в огромно количество процеси - хормонални, ензимни, обменни и др. Най-важната му роля се реализира в нервната и мускулна регулация. Регулира баланса на калия и калция в клетките, особено в сърцето и стените на съдовете. Заздравява стените на съдовете и препятства отлагането на лош холестерол, има важна роля в трансформирането на кръвната захар в енергия. Магнезият е жизненоважен катализатор на активността на ензимите, участващи в производството на енергия. При недостиг на магнезий, в клетките постъпват натрий и калций в по-големи количества и организмът е измъчван от спазми. Както магнезият, така и калият подпомагат лекото алкализиране на организма. Магнезият може да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на артериите и вените с тромби, както и от животозастрашаваща аритмия.

Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм. Симптомите, характеризиращи магнезиевия дефицит са: болезнени крампи на прасеца, които най-често се появяват през нощта, разтяжение на мускулатурата в областта на врата и раменните мускули, което най-често се наблюдава при стрес и нервно напрежение, трепването на клепачите, изтръпването на пръстите и др.

 Калцият и магнезият (като макроелементи) подпомагат: оформянето на неорганичната субстанция на костите и зъбите, заздравяването на венците, нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, храносмилателната и имунната системи. Те имат силно влияние и при синтеза на множество хормони и ензимни системи, регулирането на кръвното налягане и пулса, предаването на нервните импулси, дейността на щитовидната и задщитовидната жлези, регулирането на костната плътност, функционирането на нервната система. Калцият подпомага контракциите на мускулите, а магнезият – тяхното разпускане. Те са макроелементи, от които човек има непрекъсната нужда – дневните дози за поддържа - не на добро здраве са най-големи при тях. В човешкото тяло се намират основно в костите и зъбите – 99% от калция и значителна част от магнезия. Останалата част са в мускулите и кръвта

Фосфорът е необходим за правилното функциониране на мозъка, бъбреците и съкращаването на сърдечния мускул.Важен е за клетъчния растеж, образуването и поддържането на здравето на костите и зъбите, превръщането на хранителните вещества в енергия и пълноценното усвояване на витамините. Важно е да се съблюдава равновесие между нивата на фосфора , калция и магнезия.

Калият е важен макроелемент за нормалното функциониране на всички меки тъкани - съдове, капиляри, мускули (особено сърдечния), също така клетките на мозъка, черния дроб, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция. Главната роля на калия се състои в поддържане на нормалното функциониране на клетъчните стени, а втората му такава е в поддържане на концентрацията и физиологичните функции на магнезия - най-важният макроелемент за сърцето и сърдечно-съдовата система. В организма калият подпомага доставката на кислород до мозъка и способства за ясен и бистър ум. Заедно с натрия регулират водния баланс и нормализират сърдечния ритъм. Както калият, така и магнезият подпомагат лекото алкализиране на организма.

Натрият е необходим за поддържане на баланса между киселинността и количеството вода в кръвта, за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нервните влакна и мускулите. Почти всяка храна съдържа натрий. Дефицит се среща при заболявания, свързани с обезводняване и/или прием на диуретици. Прекомерната консумация на натриев хлорид (обикновена готварска сол) води до нарушаване на калиево-натриевия баланс и до здравословни проблеми.

Хлорът е необходим за успешното превръщане на хранителните вещества в енергия. Подпомага киселинно-алкалния баланс в кръвта и течната среда на тялото. Нивото на хлора се контролира от бъбреците.

Медта като микроелемент съдейства за образуването на хемоглобина, червените кръвни клетки костната тъкан. Поддържа необходимото равновесие на цинк и Витамин С при образуването на белтъка еластин, който придава еластичност на кожата. Медта участва и в производството на енергия, оцветяването на кожата и на косата, заздравяването на рани и в придаване на вкусова сетивност. Необходима е също за поддържане на здравето на ставите и нервните клетки.

Витамини и минерали

Селенът е изключително ценен микроелемент, с важно значение за синтеза на тиреоидните хормони на щитовидната жлеза, регулиращи метаболизма. Мощен антиоксидант, от който зависи нормалното функциониране на половата и имунната системи, сърцето, белите дробове, панкреаса, черния дроб, жлъчката, дебелото черво и простатата. Той е важен компонент от много ензимни системи и играе съществена роля в редица метаболитни процеси. Селенът забавя стареенето като защитава от увреждане ДНК молекулите. Той се свързва с тежки метали като живак, арсен, олово, кадмий и по този начин понижава тяхната биоактивност и намалява токсичното им действие. Селенът подобрява мозъчната функция, запазва живота на мозъчните клетки, намалява риска от депресии, състояния на тревожност и умствени разстройства Подпомага детоксикацията  на организма и предпазва от образуването на ракови клетки. Подпомага сперматогенезата, поддържа здрава кожа, коса, очи.

Цинкът е мощен антиоксидант. Подпомага нормалното функциониране на имунната система, заздравяването на рани, профилактиката на акнето и регулирането на дейността на мастните жлези. Подпомага също и синтеза на протеини и образуването на колаген, защитата на черния дроб и храносмилателния тракт, функционирането на простатната жлеза и растежа на репродуктивните органи. Цинкът е съставна част на инсулина и на голям брой жизненоважни ензими.

Молибденът е необходим в минимални количества, но незаменим за азотния метаболизъм. Съдейства за нормалното функциониране на нервните клетки и подпомага растежа на костите и укрепва зъбите.

Манганът е необходим в минимални количества за поддържане на метаболизма на белтъците и мазнините, за нормалното функциониране на имунната и нервната системи, както и за регулацията на кръвната глюкоза.  Участва в образуването на хрущялна тъкан и синовиална течност в ставите.

Микроелементът хром подпомага транспортирането на глюкозата (кръвната захар) през мембраните на клетките и вътре в клетките, където тя може да бъде изгорена и превърната в енергия. Хора, които не получават достатъчно хром, могат да развият “нетърпимост към глюкозата”. Хромът също така подпомага повишаването на липопротеините с висока плътност – добрия холестерол, който помага за изхвърлянето от тялото на липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол. Помага за поддържането на кръвната захар. Комбинацията с цинк подпомага клетките при усвояването на глюкозата.

Йодът е нужен за метаболизма на излишните мазнини. Макар и в минимални количества, той е важен фактор за поддържане на нормалното състояние на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод може да подтисне производството на тироиден хормон, което е свързано с множество здравословни проблеми.

, , , , , ,